Motivaatio vaihtelee - teot ratkaisevat

Elämäntapojen muuttamisen yhteydessä korostetaan usein motivaation merkitystä. On varmasti totta, että hyvä motivaatio tai alkuinnostus saa tarttumaan toimeen. Motivaatiota on kuitenkin mahdollista luoda ja ylläpitää omilla teoilla. Ei siis kannata säikähtää ja luovuttaa, jos itsellä ei juuri nyt ole tunnetta voimakkaasta motivaatiosta.

Vaikka oma motivaatio onkin tärkeä elämäntapamuutoksessa, vain teot vievät asiaa eteenpäin. Usein ajattelemme, että jospa vaan olisi motivaatiota tai oikea tunnetila, niin tekisin asioita, jotka ovat minulle tärkeitä. Tunnetta ei kuitenkaan voi hallita eikä pakottaa.

Psykologi, psykoterapeutti  Arto Pietikäinen on kirjoittanut kirjassaan Kohti arvoistasi - suuntaa mielekkäisiin muutoksiin: Ihmisen vapaus piilee siinä, ettei tarvitse automaattisesti tehdä sitä, mitä ihminen haluaisi tehdä, ja toisaalta voi ryhtyä tekemään sellaista, mitä ei halua tehdä. On mahdollista tehdä asioita ilman ”motivaatiota”, silloinkin kun ei huvita.

Vähitellen teot muuttuvat tavaksi, jolloin ne eivät enää vaadi niin paljon ponnisteluja. Sitkeyttä ja kärsivällisyyttä tarvitaan; Tutkimusten mukaan uusien tapojen omaksuminen kestää keskimäärin 66 päivää, mutta voi kestää ihmisestä ja tavasta riippuen 18-254 päivää.