Työpäivä savuttomana - miten onnistuu?

Tänään 31. toukokuuta vietetään Savuton Suomi -päivää teemalla Tulevaisuuden työpaikka on savuton. Työpaikan savuttomuudella on lukuisia etuja koko työyhteisölle. Se voi toimia kimmokeena tupakoinnin lopettamiseen ja tukea jo lopettaneita pysymään savuttomana.

Kuinka sitten selvitä työpäivästä ilman tupakkaa? Työpaikalla tupakointi usein liittyy tiettyihin tilanteisiin (esim. tauot) tai tunnetiloihin (esim. stressi). Tupakan mieliteon synnyttää yleensä jokin ärsyke, joka voi olla ulkoinen, työympäristöön liittyvä, tai sisäinen, kuten oma tunnetila.

Tapojen ja tottumusten muuttamisessa kannattaa keskittyä uusien tapojen luomiseen, se on helpompaa kuin vanhojen vastustaminen. Ympäristöä muokkaamalla voi helpottaa uusien tapojen omaksumista, esimerkiksi varaamalla tauoille valmiiksi tekemistä. 

Vinkkejä savuttomaan työpäivään:

1. Keksikää tauoille uusia, hauskoja tapoja. Taukojumppaa, pelejä, kävelylenkki, ohjattu meditointi -hetki esimerkiksi äänitteen avulla, pleikkapelejä, värityskuvia, mitä vaan.

2. Varatkaa työpaikalle raikkaita välipaloja ja juomia. Hedelmäkori toimii aina!

3. Kannustava ilmapiiri helpottaa tupakoinnin lopettamista. Helpolla ei pääse monikaan ja yrityksiä tarvitaan joskus useita. Jaksetaan silti tsempata, vaikka työkaveri ei heti onnistukaan. Joskus yhdessä lopettaminen voi toimia, vertaistuesta saa voimaa.

4. Stressiä voi helpottaa opettelemalla lyhyen hengitysharjoituksen ja pysymällä liikkeessä työpäivän aikana. 

5. Käytä nettiä apuna. Stumppi.fi -verkkosivustolta löydät tietoa ja tukea sekä keskustelufoorumin. Lopeta maanantaina -palvelusta saat kannustavia viestejä sähköpostiisi viikottain.

Työnantaja voi tukea savuttomuutta kannustamalla terveisiin elintapoihin, järjestämällä vieroitusryhmiä tai verkkovalmennusta ja tarjoamalla korvaushoitoa. Hyvän startin työpaikan savuttomuuteen tarjoaa keuhkokatsastus -tilaisuus, jossa työntekijät pääsevät mittauttamaan keuhkojensa kuntoa ja pohtimaan omaa tilannetta yhdessä ammattilaisen kanssa. Samalla työntekijöiltä kartoitetaan, millaista tukea he kaipaisivat lopettamisen tueksi. 

Lue lisää: 

Keuhkokatsastus-tarjous

Savuton Suomi -päivä

Savuton tauko -haaste